tirsdag 13. desember 2011

13.desember


Sankta Lucia fra New York, desember 2010

På Luciadagen må man ha 'Sankta Lucia' En skikkelig vakker sang; bringer minner om en gang da man selv fikk lov til å være denne Lucia som gikk fremst i Luciatoget... :)

Den hellige Lucia av Siracusa var en kvinne født på 280-tallet i SiracusaSicilia. Det er flere legender rundt historien om hva som skjedde med henne, da det ikke er klart hva som faktisk skjedde. Det som er sikkert er at hun led martyrdøden rundt år 300. De forskjellige legendene forteller om at Lucia bad til Gud om at moren, som var dødssyk, skulle bli frisk, og da det skjedde brukte hun pengene som hun hadde fått av moren til å gifte seg for, til gaver til byens fattige. Stattholderen på stedet likte kristendommen dårlig, og beordret henne drept da hun fortale historien om moren til alle som ville høre, og det tok flere forsøk før hun tilslutt døde. Hun skulle blant annet blitt forsøkt å bli brent, men ilden rørte henne ikke.
Hun ble etter sin død oppnevnt til helgen; «Sankta Lucia» - eller «Den hellige Lucia av Siracusa», og ble en skytsengel for byen Siracusa.
Navnet Lucia stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys (jf. spansk luz, italiensk luce). St. Lucias martyrdød ble i den katolske kirkens kalender markert på hennes dødsdag 13. desember.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar