torsdag 2. april 2009

Påskeeggets historie

Tradisjonen med å lage påskeegg må vi helt tilbake til jødisk, hedensk og kristen tid. Da ble vanlige hønseegg dekorert i flotte farger og flotte figurer.

De dekorerte eggene er mye eldre enn påsken selv; siden både egg og haren er sett på som fruktbarhetssymboler. I den jødiske Pescah feiringen er de hardkokte eggene kokt i saltvann og de er symbolet på et nytt liv og feiringen i templet i Jerusalem.

Man sier at opprinnelsen til påskeeggenes vakre farger har opphav i at Jomfru Maria gav romerske soldatene egg hvor hun ønsket at de var mildere i sin oppførsel. Tårene hennes falt på eggene da de ikke hørte etter og eggene fikk vakre farger etter tårene hennes.

I ortodoks tradisjon er det en fortelling som forteller om et under hvor Maria Magdalena fortalte keiser Tiberius at Jesus hadde gjenoppstått. Hun hadde med seg egg som niste for hun hadde vært og stelt kroppen hans. Keiseren bare lo av henne og hadde sagt at det var lite sannsynlig at Jesus hadde stått opp som om det hvite egget hun hadde i hånden skulle skifte fra hvitt til rødt. I det samme han hadde sagt dette, forandret egget farge og egget ble blodrødt. Den dag i dag gir de ortodokse kristne hverandre røde egg som påskehilsen.
Den røde fargen symboliserer Kristi blod og i denne fortellingen symboliserer egget verden.

En praktisk forklaring på eggenes tilhørighet til påsken er sammenhengen med fasten før påske. Påsken faller ofte på våren og det er på våren hønene legger egg. For å bevare eggene over fasten ble eggene hardkokte.

Når man dekorer eggene så er det bare fantasien som stopper deg; du kan koke egget sammen med noe som setter farge på skallet, løkskall gir gul farge. Du kan stikke hull i begge endene av egget og blåse det tomt for så male mønster på egget etterpå.

I østeuropa finner man kanskje den vakreste tradisjonen med å dekorere egg; de bruker en batikklignende prosess for å få frem de mest spesielle mønstrene. I land som Tsjekkia, Slovakia og Polen arrangeres det årlig konkurranser om hvem som har laget de flotteste påskeeggene.

Østeuropeeren Peter Carl Fabergé som kom fra Russland, han malte ikke sine egg men han laget de i gull, diamanter og andre edelstener. Han laget påskeegg til tsarinen Maria og han laget et påskeegg hvert år til henne; aldri i det samme designet.

Andre tradisjoner som knyttes til påskeeggene er som sagt i Hellas så bytter de røde egg som er et symbol på Jesu blod, i Tyskland og Østerrike for eksempel, der spiser de grønne egg på skjærtorsdag og i Nederland henger de opp fargede egg i trærne og påskeharen har gjemt påskeeggene til barna. I nordøst England og Skottland har de en tradisjon på å trille hardkokte egg utenfor en bakke på palmesøndag og dette gjør de i Amerika også bare de trilles bortover flatmark ved hjelp av bare en skje. Her jakter også barna på påskeeggene som påskeharen har gjemt. Det er vel da kanskje veldig viktig å påpeke at påskeharen bare gjemmer påskeeggene, han legger de ikke.

Kilde: http://www.no.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5skeegg

Der kan dere også se bilder av påskeegg fra Kroatia, Tsjekkia, Polen, Tyskland, Østerrike samt påskeegg fra Fabergé, påskeegg med dyremotiv og perforerte påskeegg.
************************************************************************************

Dette påskeegget har min 4.klassing laget; jeg fikk lov til å legge det ut på bloggen min. Påskeegget ble kjempefint og skikkelig staselig. Vi har brukt decoupage og vært skikkelig kreativ på påskeverksted :)


Dette påskeegget har min 7.klassing valgt og jeg syns dette ble også stilig med rosa grunnfarge og den hvite og den gule fjæra. Skikkelig knæsjt :) Tenker nok at påskeharen digger dette påskeegget ja;o)



Dette påskeegget har jeg laget og jeg må si at jeg syns dette var skikkelig morsomt; om ikke mer moro enn å lage kort; men det gjenstår og finne ut av :) Men uansett moro var det :) Om påskeharen legger noe oppi dette egget får man bare vente og se... Gjør ikke han det; så gjør jeg det er det vel noen som sier... hehe :)









2 kommentarer:

  1. Lekkert- trur æ får ha litt verksted her hjemme når jentan kommer hjem.

    SvarSlett
  2. Der fikk vi litt bakgrunnsinfo om påskeegget, ja :) Og så flotte egg dere har laget! GJETT om jeg savner disse verkstedene sammen med dere... Ingenting kan sammenlignes med det lille, koselige miljøet på kunst- og håndverkssalen på skolen deres. Savner dere alle sammen! Og frem til du får sitert meg på dette til de andre, så får du ha god påske og kos deg i Paris :)

    SvarSlett